Европа

Лиз Тръс се обяви против данък върху свръхпечалбите на петролните и газови компании

От Euronews България Euronews България

Новият британски премиер Лиз Тръс заяви пред парламента, че е против очаквания данък върху печалбите на петролните и газовите компании. Вместо това тя предпочита намаляване на данъците за гарантиране растежа на икономиката и управление на спираловидната криза с нарасналите разходи за живот.

Изправянето на Тръс пред Камарата на общините на британския парламент бе първото й такова в качеството на министър-председател.

Това, което ще направя като министър-председател, е предприемане на незабавни действия за подпомагане на хората с техните сметки за електроенергия. Но и ще осигуря нашето дългосрочно енергийно снабдяване. Ще предприема незабавни действия, за да имаме по-ниски данъци и растеж на икономиката. И по този начин ще гарантирам, че ще имаме положително бъдеще за нашата страна.

Лиз Тръс, премиер на Великобритания

Тръс трябваше да се изправи срещу лидера на опозицията Киър Стармър, който се усъмни във възможностите на торите да се справят с енергийната криза и високата инфлация. Според Стармър, работещите хора във Великобритания ще платят цената на провала на правителството да обложи печалбите на енергийните гиганти.

Тръс обеща да подкрепи Националната здравна служба на Великобритания, но не даде подробности как възнамерява да го направи.

Пресата на Острова писа, че премиерът планира да наложи таван върху сметките за електроенергия на битовите потребители. Цената за данъкоплатците от тази стъпка може да достигне 100 милиарда паунда.