Европа

Официално: Лиз Тръс поема премиерския пост във Великобритания

От Euronews България Euronews България

За първи път от близо 140 години британски политик пътува до Шотландия, за да бъде назначен на най-високия пост на Острова - министър-председател.

Това се наложи заради проблеми с придвижването на кралица Елизабет II. Лиз Тръс измина повече от 1500 км, за да се види с Нейно Величество в замъка Балморал, където монархът й възложи съставянето на правителство. 

Това е 15-ият министър-председател, който кралицата назначава, откакто вече 70 години е начело на монархията, в церемония наречена „Целуване на ръка“, въпреки че истинско целуване няма.

Преди това кралица Елизабет II прие оставката на Борис Джонсън, който беше принуден да се оттегли след серия от скандали с назначения и нарушаване на правилата по време на ограниченията заради пандемията.

В прощалната си реч от Даунинг Стрийт 10 Джонсън се самопредели като "ракета-носител, която е изпълнила мисията си" и обеща да подкрепя своята наследничка.

"Това е труден момент за икономиката. Това е труден момент за семействата в цялата страна. Можем и ще го преодолеем, ще излезем по-силни. Казвам на моите колеги консерватори, че е време да приключим с политиката, хора. Време е всички да застанем зад Лиз Тръс и нейния екип, нейната програма и да предоставим резултати на хората в тази страна, защото това е, което искат, това е, от което се нуждаят и това заслужават", заяви бившият министър-председател на Великобритания.

След консерваторите Маргарет Тачър и Тереза Мей, Лиз Тръс е третата жена, която оглавява правителството на Обединеното кралство. В четвъртък пред парламента Тръс ще обяви плановете си за управление, включително за справяне за справяне с енергийната криза, както и членовете на своето правителство.