Европа

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Лиз Тръс ще бъде следващият министър-председател на Великобритания, след като победи Риши Сунак с 21 000 гласа, съобщава "Дейли Мейл".

Тя се пребори с конкуренцията на бившия финансов министър Сунак, за да стане лидер на управляващата Консервативна партия. Това се случи, след като оставката на Борис Джонсън предизвика състезание за лидерския пост след поредица от скандали около него и неговото правителство.

Тръс и Сунак бяха най-популярните кандидати сред депутатите от Консервативната партия.

След това двойката беше предложена на членовете на партията, за да изберат кой ще бъде следващият лидер на партията и министър-председател.

Тръс спечели 81 326 от гласовете, а Сунак – 60 399, съобщи в понеделник Греъм Брейди, председател на комисията 1922.

Дълго време Тръс беше считана за лидер в надпреварата. След приключването на гласуването в петък, Тръс обеща да предприеме действия в рамките на една седмица, за да се справи с нарастващите сметки за енергия и ширещата се инфлация. Тя предложи и голям пакет от данъчни облекчения на стойност десетки милиарди евро.

Същевременно Сунак подчерта, че трябва да се изчака спадането на инфлацията, преди да се пристъпи към намаляване на данъците, и изтъкна, че по време на пандемията от коронавирус е оказал публична помощ на физически лица и предприятия, което е знак за доброто му икономическо управление.

Тръс ще поеме официално ръководството на „Даунинг стрийт“ 10 утре, наследявайки трудна икономическа ситуация, в която разходите за живот се увеличават спираловидно, а цените на енергията продължават да растат.