Европа

Британски политолог: Лиз Тръс се доказа като много по-умела от съперниците си

От Euronews България Euronews България

Лиз Тръс се доказа като много по-умела от останалите си съперници. Това коментира в ефира на Euronews България Джон Къртис, професор по политически науки в университета в Стартклайд.

По думите на Къртис има три-четири основни причини, поради които Лиз Тръс спечели вътрешните избори в Консервативната партия.

„Първата и може би най-важна е, че тя се доказа като много по-умела от съперниците си за поста. Тя постави много ясна граница, която не може да бъде премината – намаляване на данъците „без подаяния“. Ще следим дали тя ще изпълни това обещание, но то беше достатъчно, за да със само няколко думи, даде представа на членовете на партията си какво ще отстоява“, посочи политологът.

Той оцени аргументите и позициите, изразявани от Тръс, като „всеобхватни и нюансирани“, но никога точни и прецизни от типа „това е посоката, към която се отправям“.

Според Къртис още няколко фактора са имали решаващо значение за победата на Тръс.

Оставката на господин Сунак, както и тази на министъра на здравеопазването на 6 юли, изиграха ключова роля за разпада на правителството на Борис Джонсън и впоследствие за неговата оставка.

Джон Къртис, британски политолог

„Хората, които смятаха, че Джонсън трябва да продължава да заема ръководна функция и не изпитваха колебания, обвиняваха господин Сунак. Припомням, че преди няколко месеца Сунак беше в центъра на много противоречиви ситуации – беше разкрито, че жена му не е плащала никакви данъци в Обединеното Кралство, а той от своя страна е притежател на зелена карта, която ти позволява да работиш в САЩ“, отбеляза британският политолог.

Той смята, че първите действия на Тръс като министър-председател на Великобритания ще бъдат свързани със справяне с покачващите се цени, но подчерта, че досега не е чул ясен план за справянето с нарастващите цени на енергийните носители.

Въпреки спечелената битка с помощта на гласовете на консерваторите, по думите на Къртис новият премиер на Великобритания не се ползва с висок рейтинг извън електората на торите.

Относно паралелите между Лиз Тръс и Маргарет Тачър, британският политолог коментира, че някои от позициите им са сходни, като например понижаването на данъци и реформи, но всъщност ходовето на Тръс се различни от тези на Тачър в ранните етапи на управлението ѝ.

„При много високи нива на инфлация, подобни на тези във Великобритания в момента, Маргарет Тачър решава да увеличи временно данъците. Едва по-късно тя ги намалява и разходите също тръгват надолу до известна степен. Друга интересна аналогия е, че донякъде Лиз Тръс прилича на своя предшественик Борис Джонсън, защото също като него и тя защитава позицията си дори, когато много хора не намират конкретната идея за правилна. Убеждението, че по-ниските такси ще доведат до растеж и ще са решение на кризата с рекордно скъпия начин на живот, е критикувано от много икономически експерти“, отбеляза Къртис.

По неговите думи това, което липсва на Лиз Тръс, е умението на Борис Джонсън да се измъква с лекота от всякакви неловки ситуации.

„Лиз Тръс няма същата увереност или както някои хора биха определили подобно поведение - арогантност и дори мързел. Тя е много по-прилежна в това да си подготви домашното и може би ще й бъде по-трудно да лавира с лекота във всяка ситуация, за разлика от Борис Джонсън. Това е основно качество, което Тръс ще трябва да усвои, ако иска да се превърне в успешен министър-председател“, коментира още политологът.

Целия разговор вижте във видеото.