Свят

И Австрия ще забрани TikTok на служебните телефони в изпълнителната власт

От Euronews България Euronews България
Tiktok AP Снимка: AP архив

Австрия ще се присъедини към нарастващия списък на страните, които забраняват приложението за споделяне на видеоклипове TikTok на служебните телефони на държавните служители, заяви министърът на вътрешните работи Герхард Карнер. Решението е взето след съвет от австрийските разузнавателни служби и няколко експерти от министерството.

САЩ, Великобритания, Съединените щати и няколко други държави-членки на Европейския съюз  вече забраниха приложението заради страх от сигурността.

"Федералното правителство реши да забрани частното използване и инсталирането на TikTok на служебните устройства на федералните служители", се съобщава в изявление на австрийското вътрешно министерство, изпратено до АФП, предаде БГНЕС. 

"Премахването на приложението има за цел да елиминира в максимална степен потенциалния достъп до правителствена информация", добави министерството, без да уточнява от кога мярката ще влезе в сила.

TikTok е собственост на китайска фирма, която е подложена на стриктен контрол от страна на правителствата и регулаторните органи, което поражда опасния у редица държави по света, че китайското правителство може да използва приложението за събиране на данни на потребителите или за постигане на своите геополитически интереси.