Euronews Сега

Разговори в Белия дом за дълга на САЩ не дадоха резултат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица, въпреки че се опитаха да се справят с проблема за увеличаването на лимита на дълга на САЩ на стойност 31.4 трилиона долара три седмици преди страната да бъде принудена да обяви безпрецедентна невъзможност за покриване на финансовите си задължения.

Байдън и председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти, не дадоха признаци на смекчаване на позициите си, при очертаващ се още на 1 юни дефолт.

Все пак президентът изрази увереност, че има възможности да бъде избегнат най-лошият сценарий.

Казах на лидерите на Конгреса, че съм готов да започна отделно обсъждане на приоритетите си за бюджетните разходи, но не под заплахата от фалит. Вече намалих дефицита с 1.7 трилиона долара през първата година от встъпването си в длъжност, а бюджетът, който току-що бе представен на Конгреса, намалява дълга с още 3 трилиона долара през следващите 10 години. Дадох ясно да се разбере, че можем да намалим разходите и дефицита.

Джо Байдън – президент на САЩ 

Байдън и Кевин Маккарти заявиха, че са планирани нови разговори тази седмица за намиране на компломис.

Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената, заяви пред репортери, че няма да има увеличаване на тавана на дълга без съкращаване на разходите.

Икономисти предупреждават, че един продължителен дефолт може да изпрати американската икономика в дълбока рецесия с нарастваща безработица и същевременно да дестабилизира световната финансова система, изградена върху американските облигации.