Свят

На годишната гала вечеря с журналисти в Белия дом Байдън критикува медии, близки до републиканците

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Джо Байдън разкритикува американски медии, които според него използват "лъжи, изречени заради пари и власт", за да предизвикат омраза. По време на годишната гала вечеря за журналистите, акредитирани в Белия дом, президентът отправи остри шеги към една от телевизиите, близки до републиканците.

И допълни, че администрацията му работи ежедневно за освобождаването на арестувания в Русия Еван Гершкович. В залата беше и семейството на журналиста.

Еван искаше да прави репортажи за Русия, да хвърли светлина върху мрака, от който всички вие избягахте преди години. Абсолютна смелост. В писмо от затвора до семейството си Евън пише - цитирам - "Не губя надежда". В интервю майка му каза, че една от чертите на американците е да бъдем оптимисти. Така стоят нещата в момента.

Джо Байдън, президент на САЩ

Журналистите изразиха подкрепа за своя колега от Wall Street Journal, който беше задържан по обвинения в шпионаж в Екатеринбург миналия месец.

Евън е в затвор в Русия по фалшиви обвинения в шпионаж, просто защото си върши работата. Той обича руска рок музика и, като син на руски имигранти, обича да разказва истории, свързани с Русия - не само тези на лидерите, но и на обикновените хора. Семейството му е с нас тук.

Тамара Кийт, президент на Асоциация на кореспондентите в Белия дом

Пред сградата, в която се проведе приемът, се събраха десетки климатични активисти, недоволни от проектите на администрацията на Байдън за изкопаемите горива.