Свят

BBC връща Гари Линекер в „Мач на деня“ и ревизира правилата си за социалните мрежи

От Euronews България Euronews България
Gary Linekere AP Гари Линекер Снимка: AP

Гари Линекер ще се завърне в предаването „Мач на деня“ в събота, след като беше свален от ефир заради критични постове срещу правителството на Великобритания в Twitter.

BBC поднесе извинения за случилото се и обяви, че ще ревизира правилата си за използване на социалните мрежи, съобщи Sky News. Телевизията цитира свои източници, според които самият Линекер също е получил извинения от управата на BBC.

Той написа в Twitter: „След няколко сюрреалистични дни се радвам, че успяхме да се справим с това. Искам да благодаря на всички вас за невероятната подкрепа, особено на колегите ми от BBC Sport, за забележителната проява на солидарност. Футболът е отборна игра, но тяхната подкрепа беше огромна“.

Междувременно генералният директор на BBC Тим Дейви заяви: „Това беше труден период за служителите, сътрудниците, водещите и, най-важното, за нашата аудитория. Извинявам се за това.“

Той обясни случилото се със „сиви зони“ в правилника на медията за използване на социалните мрежи, разписан през 2020 г.

„Безпристрастността е важна за BBC. Тя е важна и за обществеността. BBC има ангажимент за безпристрастност в своята Харта и ангажимент за свобода на изразяване“, каза още Дейви.

Той обеща преглед на правилата от независими експерти и последваща ревизия.

„Гари е ценна част от BBC и очаквам с нетърпение той да представи нашето предаване през предстоящия уикенд“, завърши Тим Дейви.

След свалянето на Гари Линекер от ефир последваха няколко хаотични дни, в които футболните предавания в телевизията бяха намалени, защото голяма част от екипа отказаха да работят в знак на протест срещу отстраняването на коментатора и футболна легенда от шоуто.

Линекер беше критикуван от политици от Консервативната партия, след като сравни езика, използван в новата правителствена политика за предоставяне на убежище, с Германия от 30-те години на миналия век. Повод за това бе новият законопроект, който предвижда нелегалните мигранти да нямат право на убежище и да бъдат депортирани обратно в страните си.

В петък BBC обяви, че водещият ще се оттегли от предаването и предизвика бурна реакция на възмущение и бойкот сред колегите му. В резултат „Мач на деня“ в събота продължи едва 20 минути.