Euronews Сега

Белгия изнемогва с намирането на дом за хиляди мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бежанската криза в Брюксел достига застрашителни размери. Поради бавна обработка на документите и липса на достатъчно жилищна площ, хиляди хора от чужбина чакат с месеци в центровете за настаняване и разпределение. Един репортаж на Euronews от белгийската столица: 

На няколко километра от европейските институции в Брюксел се разраства потенциална криза. Стотици търсещи убежище лагеруват край канала, който минава през града.

Въпреки студа те чакат да бъдат обработени молбите им от център, който регистрира пристигащите в страната. Много от 250-те чужденци чакат от месеци за регистрация. Държавната агенция за бежанците и убежището в Белгия твърди, че мрежата ѝ за настаняване е пълна. 

Мохамед, 30-годишен сомалиец, прекосил Средиземно море с лодка, чака от шест месеца.

 

Много е трудно, защото нямам нищо. Нито къща, нито пари, нито работа. Как мога да ходя на работа, когато нямам къща, където да спя? Най-големият проблем е липсата на работа. Но никой не помага.

Мохамед – кандидат за убежище от Сомалия

Организацията „Лекари без граници“ е поставила мобилни тоалетни и мивки с питейна вода. Но проблемите се трупат.

 

В момента няма политическа воля за намиране на решения. Проблемът не е лесен за решаване, защото дори да се създадат нови позиции, те бързо ще се запълнят с новодошли чужденци. Има пропуски в системата за предоставяне на убежище, които трябва да бъдат отстранени. Има едно просто решение – да се поиска от общините в Белгия да приемат определен брой хора и така чакащите тук ще намалеят.

Жан-Пол – медицински координатор от „Лекари без граници“ Белгия

Белгийските власти увериха Euronews, че политическа воля има, но не е възможно да бъдат настанени всички новопристигнали кандидати за убежище, тъй като няма място.

„Лекари без граници“ не очаква решение в краткосрочен план на фона на благоприятното време, което способства за пристигането на още мигранти.