Европа

Кръст от отломките на лодка оглави шествие в памет на загинали мигранти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кръст, направен от дървени отломки от потънала лодка край бреговете на Калабрия, Италия, при което загинаха 71 души, оглави процесия в памет на жертвите. Стотици хора се включиха в шествието в малкото крайбрежно градче Стекато ди Кутро.Кръстът е изработен от художника Маурицио Джилио по поръчка на Франческо Лопрете, пастор на местна енория.

Лодката, която тръгна от турското пристанище Измир, превозваше мигранти от Афганистан, Пакистан, Иран и други страни, които търсеха по-добър живот в Европа. Тя се разпадна в бурните води на Йонийско море край Калабрия преди една седмица.

Междувременно 5 страни членки на ЕС от Средиземноморския регион разкритикуваха северните си съседи, че не приемат достатъчно търсещи убежище лица в рамките на инициативата за доброволна релокация. Министрите по въпросите на имиграцията на Кипър, Гърция, Италия, Малка и Испания проведоха среща във Валета преди министерска среща за миграцията на ниво ЕС в Брюксел.
Тези страни започнаха да работят в тясно сътрудничество в рамките на групата MED 5 през 2021 г, за да се справят с незаконната миграция.

 

Петимата споделихме опита си относно текущото прилагане на механизма за доброволна солидарност и стигнахме до заключението, че той не работи, както трябва. Процедурата е твърде бавна, селективна, с малко резултати и твърде малка предвидимост.

Фернандо Гранде-Марласка Гомес, министър на вътрешните работи на Испания

Гомес обеща да предложи по-ефективен механизъм, когато Испания поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2023 г.