Общество

„Натъпкани като в консерва в багажното“: Имало е и деца сред мигрантите в буса

От Euronews България Euronews България

Има деца сред мигрантите, които бяха открити в микробуса до Ихтиман. Органите на реда са установили групата, тъй като шофьорът е избягал от бензиностанция, без да плати. Пред Euronews Bulgaria окръжният прокурор на София Наталия Николова заяви, че сред чужденците няма пострадали. 

„Между тях е имало 10 непълнолетни лица, като две от тях са били на 8 и 11 години – пътували са с баща си. Едно 17-годишно момче е пътувало с 19-годишния си брат“, поясни Николова.

 

Сами може да си представите – 43-ма човека, натъпкани като в консерва в товарния отсек на микробуса. Представете си, в един нормален автобус местата за сядане са 50, а тук на много по-малко място са събрани 43-ма човека.

„Крайна дестинация – Франция и Германия. Посочват, че са заплатили по 3 500 долара на човек“, уточни окръжният прокурор на София.

 

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще поиска постоянен арест на петима от задържаните, обвинени за трагедията с мигранти край Локорско.

18 души, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион край софийското село Локорско в петък следобед. Други 34 млади мъже от афганистански произход бяха настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но имаше и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

По-рано днес на АМ „Хемус“ е установена нова група от 5-ма нелегални мигранти, каза още окръжният прокурор на София.