Общество

Валери Григоров: МВР изглежда безпомощно и неадекватно срещу каналджиите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Натискът на българските граници в последните 7-8 години не е намалявал, не е увеличавал и своята интензивност. Но аз бих казал, че безпомощността на МВР и конкретно „Гранична полиция“ и липсата на ресурсни възможности тя да се противопостави ефективно на трафика на хора е потвърждение за това, че системата се нуждае от сериозна оценка на възможностите за възпрепятстване на организирания трафик на хора.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Валери Григоров, бивш директор на „Гранична полиция“, относно зачестилите инциденти с мигранти.

 

През август миналата година обявиха война на каналджиите и какво се случи след това? Нищо не се промени така, че да се противодейства ефективно.

Григоров оцени поведението на вътрешния министър Иван Демерджиев като „самодоволно и хвалебствено“ – наградил е директора на „Гранична полиция“, а какви са резултатите от тази награда, пита той.

Неадекватността на МВР по отношение на оценка, анализ, оперативен анализ се промени значително и те не противодействат, смята Валери Григоров. Той посочи, че голяма част от организацията на хора се управлява от Пловдив, Бургас и София, което говори за много висока степен на организираност на престъпните групи.