Европа

Веселин Методиев: Войната може да свърши утре, а Руската федерация - вдругиден

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Струва ми се, че тези, които се занимават с Русия като историци, говорят не за края на войната – те говорят за края на Руската федерация. Войната може да свърши утре, но Руската федерация може да свърши вдругиден.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Веселин Методиев, историк, бивш министър на образованието и вицепремиер.



Ето какво още сподели той:

Аз бих казал, че 9 май е деня на мира. И ако започне да се мисли по този начин, тези, които се радват, че е завършила войната и са победили, не вярвам да отрекат, че това е мир. А тези, които се радваме на Шуман, на неговата декларация, на идеята за една друга Европа, знаем, че се ражда мира.

Видяхме как европейските страни минаха през различни изпитания и как удържаха мира. Това е така, защото една част от хората – тези в Западна Европа – са изпълнили едно завещание на Чърчил. В една лекция в Цюрихския университет 1946-а година той казва „сега Франция и Германия ще ни спасят, защото те трябва да се разберат и да живеем в друг свят“. Един много, много по-добър свят.

Днес в тези държави има мир.

Виновникът да има война се казва Путин. И безумието на тази агресия е свързано с това, че празнува края на войната, а не деня на мира. Това е манталитетен въпрос. Когато ти си вкаран в тази схема, живееш с нея, мислиш по нея, тогава крайният резултат може и да е такъв – да станеш терорист.

Ние разполагаме с един свят, с който хората не са разполагали – именно свят на мир.



Цялото интервю вижте във видеото.