Европа

Великобритания се готви да посрещне крал Чарлз III

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

До коронацията на крал Чарлз III остават броени минути, а подготовленията за грандиозната церемония продължават до последно. Менюто на празненството ще включва традиционни британски ястия, съчетани с изискани вина и шампанско. Музиката ще бъде смесица от класически и съвременни изпълнители, а модните ентусиасти с нетърпение очакват да видят какво ще облекат членовете на кралското семейство и други високопоставени лица по този исторически повод. Нека разгледаме подробностите отблизо.

Начало на нова ера за британската монархия. А промените в кралското семейство започват още с коронацията на Крал Чарлз III. Като например модният протокол. По традиция аристокрацията и членовете на семейството носят специални одежди, екстравагантни копринени рокли, ръкавици до лактите и още куп бляскави облекла..., но тази година ще бъде различно. Чарлз ІІІ ще спази вековната традиция коронацията да бъде в Уестминстърското абатство, но без излишна помпозност. Така дори може да видим новият крал в костюм по време на празненствата. Чарлз Трети предварително е помолил гостите да носят семпли тоги или просто ежедневни костюми. Все пак няма да ни се размине да видим спираща дъха демонстрация на пищност и блясък. 

А какво ще има на празничната трапеза? Кралица Елизабет Втора черпи с пиле за коронацията си и с пудинг за юбилея. Чарлз III е избрал  фокусът в менюто да бъде киш. Рецептата вече е усъвършенствана от кралската кухня - смес от спанак, боб, сирене и естрагон. Дарън Макгрейди е бивш кралски главен готвач и казва, че кишът е едно от любимите ястия на краля.

Спомням си как той идваше в замъка Балморал, където ловеше сьомга с муха в река Дий, а аз приготвях киш от сьомга, който отиваше на кралската трапеза. 

Дарън Макгрейди, бивш кралски главен готвач

От двореца се надяват, че ястието ще присъства в менюто и на многобройните партита в Обединеното кралство, които ще съпътстват коронацията. А ако искате да похапнете като крале - официалната рецепта е публикувана на кралския уебсайт. 

А коя е напитката за крал, който никога не е бил коронясван. В традицията на бирите за коронация бирата за Едуард VIII е подготвена специално за коронацията му, насрочена за 12 май 1937 г. Но абдикацията му пет месеца преди събитието я спира от продажба. През 2011 г. една партида от тази бира е открита в мазето на пивоварната Greene King и сега ще бъде предложена на търг. 

Мечтата на всеки историк е да открие таен архив. Защото можем да намерим писма, можем да намерим дневници, можем да намерим дрехи, но не можем да намерим действителните хранителни продукти, които хората ядат, защото те са били изядени. Те са били изпити. И точно това е толкова удивително - да намерим тази автентична бира от 1936 г. 

Кейт Уилиамс, историк

Менюто е налице, напитките също. Но и музикантите са в трескава подготовка. 

Алис Хюс е кралската арфистка и ще свири с оркестъра на коронацията:

Наистина съм развълнувана и за мен е голяма чест, че ме помолиха да изиграя малка роля в предстоящата коронация. На нея има всякакви уелски емблеми. Винаги е истинска привилегия да свиря на арфата. 

Алис Хюс, кралска арфистка

А какво е монарх без да го има на монети и банкноти? Кралският монетен двор разкри как ще изгежда новата серия възпоменателни монети. 

Кралският монетен двор е бил свидетел на всяка смяна на монарх от Алфред Велики насам и този път не е по-различно, само че от много, много отдавна не сме виждали смяна на монарх.

Ребека Морган, ръководител на отдела за колекционерски услуги в Кралския монетен двор

Коронацията на крал Чарлз III ще остане в учебниците, а спомените за това грандиозно събитие ще останат за дълго. От величествената церемония в Уестминстърското абатство до пищното тържество в Бъкингамския дворец - денят ще бъде изпълнен с моменти, за които светът ще говори с години.