Политика

Външният министър: Хибридните и военните атаки на Русия са заплаха за демокрацията ни (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Nikolay Milkov BGNES Николай Милков, Снимка: БГНЕС

Увеличаването на хибридните атаки и руските военни действия са заплаха за демокрацията, ценностите и устойчивостта на България“. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на международна конференция, свързана със сигурността, предаде БТА.

Министърът, който се очаква да поеме поста посланик на България в НАТО, заяви още, че съществува риск от съдържателен политически дебат в страната за руските хибридни дейности.

„Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България“, смята Милков.

Според него Русия използва набор от хибридни похвати и засилва пропагандата, която дестабилизира обществата. Той допълни, че е нужен мир и е необходимо да се реализират основни принципи – запазването на Украйна в международните й граници, недопускане влияние в сферите на Европа и основаване на международната система на отношения.

Министърът коментира още, че това е довело до промяна в средата за сигурност, която е принудила НАТО и ЕС да предприемат определени реакции.

Според него 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) разходи за отбрана се приема като минимум в НАТО. „През следващата година България ще постигне този праг на военни разходи“, посочи той.
„Ако се изпълни новата стратегическа концепция на НАТО, могат да се решат много въпроси“, смята още министърът.

България и Северна Македония няма да отбележат заедно годишнината от смъртта на Гоце Делчев, каза още Милков. До момента няма договореност за общи чествания на 4 май. Той предупреди българите, които искат да посетят на гроба на революционера в Скопие,че може да се сблъскат със същите проблеми, както през февруари, на годишнината от рождението му.

 

Повече вижте във видеото: