Свят

Русия използва цивилни кораби за шпиониране на ключови обекти

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Русия използва цивилни кораби в Северно море за проучване и шпиониране на критична инфраструктура. Това се казва в нов доклад, изготвен съвместно от националните телевизионни оператори на Швеция, Дания, Норвегия и Финландия. Използвани са данни за трафика, радиокомуникационно наблюдение и източници от службите за сигурност, за да се удостовери истинността на доклада.

Това е сериозно, защото показва намерение за събиране на разузнавателна информация по много арогантен начин и за картографиране на обекти, които са изключително важни за Швеция и за начина, по който тя функционира като общество.

Бьорн Палмерц, директор на център за киберсигурност RISE

Шведската армия е наясно с този вид дейност, но казва, че има ограничени правни инструменти за реакция, тъй като корабите могат да се движат свободно.

Това е сива зона, в която могат да се използват цивилни дейности за придобиване на военни знания. Нещо, срещу което се учим да се предпазваме. Отбелязваме тяхното присъствие и адаптираме нашата реакция.

Джими Адамсон, говорител на шведските въоръжени сили

Около 50 невоенни кораба се използват от Русия за шпионска дейност.

Скандинавските журналисти разкриват, че наблюдаваните съдове са плавали в близост до нефтопроводи, газопроводи и друга критична инфраструктура.

В някои случаи лодки са забелязани да плават близо до военни учения на НАТО.