Свят

Паравоенните милиции в Судан превзели пет затвора и пуснали затворниците

От Euronews България Euronews България
Sudan AP (4) Мъж минава покрай разрушена от последните сражения в столицата Хартум. Воюващите генерали в Судан обещаха да спазват тридневното примирие, сключено с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, но въпреки това боевете на много места продължават. Снимка: AP

Паравоенната групировка „Сили за бърза подкрепа“ в Судан нахлуха в пет затвора и освободиха излежаващите присъдите си затворници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Съобщението идва от вътрешното министерство на страната, раздирана от сблъсъци между силите на претендиращите за властта двама генерали – Абдел Фатах ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало.

Дагало е ръководител на т. нар. Сили за бърза подкрепа.

Нападенията и пускането на затворниците са се случили в периода между 21 и 24 април. При тях са били убити и ранени десетки служители на затворите. Поименно се цитира само затворът „Кобер“.

От същия затвор пък е бил изведен бившият ръководител на Судан – Омар Хасан Башир, свален през 2021 г. от същите двама генерали. Той е прехвърлен в болница по препоръка на медицински служители преди началото на сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), се казва в изявление на армията.

Дългогодишният диктатор Башир е издирван от Международния наказателен съд по обвинения за извършени зверства в Дарфур преди години, припомня БТА.