Свят

Въпреки обявеното примирие в Судан, сраженията на места продължават

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Хиляди суданци се възползват от примирието, за да се опитат да избягат. Боеве обаче избухнаха отново на места, въпреки обявеното тридневно прекратяване на огъня. 

 

Никой не излиза навън, защото хората не са сигурни. Това е третото примирие, но хората не вярват. Снощи и до тази сутрин нямаше нищо, но сега се чува стрелба и звука от други оръжия.

Кауенда ал-Сир, жител на Хартум

Омръзна ни, не можем да напуснем домовете си. Ще умрем тук.

Надя Отман, жителка на Хартум

Продължават и опитите на редица държави да евакуират свои дипломати, служители и граждани. 

Докато втори самолет с граждани на Великобритания кацна в Кипър, други британци са били принудени не само да се справят сами, но и да вземат трудни решения. Като тази лекарка, която е трябвало да избере между това да остави родителите си в Судан, или да изведе децата си от страната. 

 

Няма добри или лоши решения. Само трудни. Вината е непоносима. И си мислиш: "Трябваше ли да си тръгна, трябваше ли да остана?".

д-р Иман Абугарджа

Междувременно от Световната здравна организация предупредиха за висок риск от биологична опасност, след като лаборатория беше превзета от една от воюващите страни.

 

Това е изключително, изключително опасно, защото в лабораторията имаме патогени от полиомиелит, морбили, холера. Така че съществува огромен биологичен риск, свързан с окупирането на Централната лаборатория по обществено здраве в Хартум от една от воюващите страни.

д-р Нима Саид Абид, представител на СЗО в Судан 

На фона на неизвестността и хаоса в страната бивш судански министър, срещу когото Международният наказателен съд е повдигнал обвинения за престъпления срещу човечеството, е успял да избяга от затвора. Повече от 460 души са били убити, а над 4000 ранени в сраженията за власт между суданската армия и паравоенната групировка RSF. Според ООН през следващите дни 270 000 души може да потърсят убежище в съседни страни като Чад и Южен Судан. 

Продължават опитите за евакуация на българите, които са в Судан. Министерството на външните работи продължава действията по извеждането на сънародниците ни. Някои от тях са евакуирани през Берлин. Очаква се днес те да кацнат у нас. Общо 31 наши сънародници са изявили желание да бъдат евакуирани. 10 от тях все още остават на територията на Судан, но ведомството е в постоянен контакт с тях и търси възможност да ги прибере у нас.