Общество

"Делата шамари" са епидемия в цяла Европа, алармират журналисти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

“SLAPP делата са епидемия в цяла Европа. За това всъщност има и движение за такава директива, която е предложена от Европейската комисия и в момента медийни организации изразяват опасения, че страните членки ще се опитат да я смекчат.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Мария Черешева, член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти.

Както каза сестрата на Дафне Галиция, „има смисъл от такава директива, ако е твърде категорична“, допълни тя.

Стратегическите дела" срещу журналисти, по-известни като „дела - шамари“, са граждански дела за клевета и намеса в личния живот. Обичайно те се завеждат срещу журналисти и неправителствени организации, за да ги откажат от огласяването на факти за конкретни публични фигури. Европейският съюз определя това като техника, която ограничава свободата на словото. 

Такива дела има в цяла Европа, водено е и срещу мен, аз съм присъствала на такъв панел. Моя колега от Швеция – една от страните с най-висока степен на свобода на словото – срещу нея се водеше дело за милиард. Жена от малък регионален вестник, която е писала срещу финансов магнат. Нейното дело в този момент беше едно от най-обсъжданите и скандалните в Европа. Абсолютно никой не е имунизиран, нашата страна си има своите проблеми и особености, но проблемът е общоевропейски.

Мария Черешева, АЕЖ

Понякога се стига до парадоксите, че европейското законодателство се използва дори срещу свободата на словото, уточни Черешева.

От АЕЖ и Антикорупционния фонд направиха анализ какво се промени на медийния пазар през последните 20 години. А обект на изследването им бяха именно SLAPP – делата шамари срещу журналисти. 

София Желева, правен съветник в Антикорупционния фонд и автор на доклада, посочи че в България най-много такива дела има от 2015 година насам.

 

Анализът включва 65 производства, които категорично не изчерпват SLAPP делата в България – това са просто делата, до които АКФ успя да достигне. 50 от тях са заведени в периода след 2015 година. Може би е една от причините за увеличения им брой е повечето гласност, която се дава за този тип дела.

София Желева, АКФ

Хората, иницииращи такъв тип процеси, посягат в еднакво чести случаи както към наказателния процес, така и към гражданския такъв, уточни Желева.



Целия разговор вижте във видеото.