Свят

ООН срещу Русия: Взаимни обвинения по време на Съвета за сигурност

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

На заседание на Съвета по сигурност генералният секретар на ООН осъди за пореден път пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Изправени сме пред безпрецедентни и взаимосвързани кризи. Многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на ООН. Също както и рисковете от конфликти, предизвикани от недоразумение или грешна преценка.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

От своя страна външният министър на Русия, която е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец, защити така наречената от Москва “специална военна операция”. Сергей Лавров отправи обвинения към Запада, че се опитва да изолира Русия и Китай. Повтори и тезите на Кремъл за началото на войната.

Русия ясно обясни целите, които преследва по време на специалната военна операция: да премахне заплахите за нашата сигурност, изфабрикувани от НАТО директно на нашите граници в продължение на години; да защити хората, които са лишени от правата, декларирани в многостранните конвенции, да ги защити от директните заплахи за унищожаване и прогонване от териториите, където техните предци са живели в продължение на векове, отправени публично от киевския режим.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Посланикът на САЩ в ООН отправи призив към Лавров - репортерът на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, обвинен в шпионаж, да бъде освободен.