Свят

Лавров втвърди тона към САЩ преди срещата на Съвета за сигурност на ООН

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Напрегната сесия на Съвета за сигурност на ООН се очертава тази седмица под председателството на Русия. Външният министър Сергей Лавров вече пристигна в Ню Йорк за заседанията на Съвета. По-рано обаче от Кремъл съобщиха, че на руските журналисти, които е трябвало да пътуват с Лавров са отказани визи. Това предизвика остра реакция от първия дипломат, който предупреди, че ще има ответни мерки, а Русия цитирам "няма да забрави и няма да прости".

Страна, която се смята за най-могъщата, най-умната, свободна и справедлива, избяга от страх и направи нещо глупаво – на практика ни показа какво има предвид под „свобода на словото“ и „достъп до информация.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

На заседанията на Съвета тази седмица са поканени външните министри на няколко държави, сред които американският държавен секретар Антъни Блинкен. Агенция ТАСС пише, че разговори на 4 очи между Лавров и Блинкен не са изключени. На среща на Лавров с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш се очаква да бъде обсъдена и сделката за износ на зърно от Украйна. Москва вече заплаши страните от Г7 ,че ще развали сделката, ако износът към Русия бъде възпрепятстван.