Европа

Зеленски обяви нови санкции срещу Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна обяви нови санкции срещу компании, които подкрепят руската агресия. В санкционния списък на Киев са попаднали нови 322 фирми.

Днес влязоха в сила нови три санкционни решения срещу тези, които инвестират и подкрепят руската агресия. На първо място, това е поредният пакет от санкции срещу руския военно-промишлен комплекс – компании, които снабдяват терористичната армия. В санкционния списък са добавени 322 компании – производители на оръжия, компоненти и др.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Другите два пакета са срещу физически и юридически лица, които помагат за заобикаляне на санкциите срещу Русия, пазят имущество на военнопрестъпници и участват в унищожаването на свободата в Русия и на наша земя.

За пореден път Зеленски подчерта, че е важно да се удари със санкции руската ядрена енергетика, защото по думите му, Москва я използва като "оръжие". Случващото се в Запорожката атомна електроцентрала е доказателство за тактиката на изнудване и сплашване на света с ядрена катастрофа, отбеляза украинският президент.

При руски ракетен обстрел са били нанесени щети на цивилни сгради в Харков и околните райони. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че една от ракетите е поразила село Котляри, южно от Харков, а друга е предизвикала голям пожар в града.

Междувременно Испания обяви, че 6 нейни танка "Леопард" са отпътували за Украйна и ще стигнат местоназначението си в близките дни. С тях са тръгнали и 20-ина транспортни средства, част от испанската военна помощ за украинските сили.