Европа

Какви са сценариите за предстоящата контраофанзива на Украйна?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинските въоръжени сили се подготвят активно в страната и чужбина. Обучават се нови части за подготвяната контраофанзива.

Политици, военни и експерти най-често обсъждат сценария за удар в посока на Азовско море, в района на Мелитопол. Това потенциално може да раздели окупираните територии на две и да прекъсне сухопътните пътища към Крим. Сред другите възможности са удари по руските флангове - на изток, в района на Луганск, или на юг, в района на Херсон.

Според изтеклите документи на Пентагона контраофанзивата може да започне в края на април. Западните експерти говорят за май или началото на юни.

Но това изтичане на информация само по себе си може да наложи промяна на плановете.

Лошото от американска гледна точка е, че руснаците вече знаят колко дълбоко и с какви средства американските разузнавателни агенции могат да проучат руското планиране и руската структура за командване и контрол. Руснаците вече могат да променят, например, своите кодове или криптиране, за да предотвратят това. Ако това се случи и ако западното разузнаване в момента на контранастъплението е по-малко прецизно, отколкото преди, това би било лошо за украинците.

Густав Гресел, старши политически сътрудник в Европейския съвет за външна политика

Русия укрепва отбраната си по цялата 800-километрова фронтова линия. Западните експерти се съмняват, че украинската контраофанзива може да сложи края на войната до края на годината. Операцията обаче може да бъде решаваща.

„Ако украинците постигнат значителен успех, а аз мисля, че ще го направят, ще могат да накарат руснаците да седнат на масата за преговори. И може би да получат някои отстъпки, особено ако Крим е застрашен. Путин наистина няма да иска да загуби Крим, защото той е символ на успеха на неговия режим. Ако украинците не постигнат успех, тогава мисля, че ще бъдат изправени пред засилен натиск от своите съюзници, които са на предела по отношение на помощ и оборудване. И така, Украйна вероятно ще бъде притисната да постигне по някакъв начин прекратяване на огъня“, казва Робърт Кълъм, преподавател в King's College London.