Европа

Германия, Полша и Украйна създават общ център за поддръжка и ремонт на танковете „Леопард“

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Boris Pistorius Germania Ukraine Ramstein AP Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус. Снимка: AP

Всички държави от НАТО са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса. Това заяви генералният секретар, Йенс Столтенберг, на среща на министрите на отбраната на групата "Рамшайн", сред които е и България. След разговорите стана ясно, че Германия, Полша и Украйна създават общ център за поддръжка и ремонт на танковете “Леопард”, които Киев използва за борба с руските сили.

Още преди началото на срещата във военната база Рамщайн в Германия, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всички държави членки на Алианса са съгласни, че Украйна трябва да стане част от Пакта.

Обсъдихме това, както въпроса за членството, така и гаранциите за сигурност. Разбира се, Украйна се нуждае от сигурност, защото никой не може да каже кога и как ще приключи тази война. Но това, което знаем, е, че когато войната свърши, трябва да гарантираме, че историята няма да се повтори. Че Русия няма да може да продължи да напада и да води отново война срещу Украйна, да продължи да подкопава европейската сигурност.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Германия, Полша и Украйна създават общ център за поддръжка и ремонт на танковете “Леопард”, използвани от украинските въоръжени сили.

Много съм щастлив, че успях да подпиша меморандум за разбирателство с моя полски колега и моя украински колега Алексей. Ще създадем съвместен център за поддръжка в Полша за двете флотилии на Леопард 2, за да може да се гарантира в близост до полско-украинската граница, че тези танкове могат да бъдат бързо поддържани и ремонтирани, ако е необходимо. А тази нужда ще нарасне.

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

Очаква се хъбът да започне да функционира в края на май.

През следващите седмици САЩ ще започнат да обучават украинските сили как да използват и поддържат танкове "Ейбрамс".

„Ускорихме и сроковете за доставка на Ейбрамс, за да осигурим на Украйна повече бронирани средства през следващите месеци. А танкове, които украинците ще използват за обучение, ще пристигнат тук, в Германия, през следващите няколко седмици“, посочи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

В заседанието участва и българска делегация, водена от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Той проведе срещи с колегите си от Полша и Белгия. Обсъдени са били проекти за модернизация на Българската армия и за развитието на двустранните отношения в областта на отбраната.