Европа

Латвийската помощ за Украйна – разказ за голямата и безрезервна морална, финансова и военна подкрепа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Латвия – държава с население по-малко от това на София – почти 1 900 000 души, е една от страните, които първи се включиха в помощта за Украйна, след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022. До момента е дала около 300 милиона евро помощ и е приютила близо 33 000 украинци. Латвия остава лидер в Европа, оказвайки помощ на Украйна, възлизаща на 41% от военните ѝ разходи.

Тази искрена солидарност на латвийците се вижда навсякъде с украинските знамена по сградите.

Ако сте в латвийската столица Рига и попитате къде се намира руското посолство, ще ви упътят, че посолството на Русия, се намира на … „Независима Украйна“. Латвия, подобно на други европейски страни, преименува улицата, на която се намира руската мисия.

Отново в знак на солидарност и подкрепа точно срещу посолството е спуснат голям портрет на руския президент Владимир Путин, напомнящ зловещ череп. Закачен е върху фасадата на Музея на медицината. За да напомня на обитателите отсреща, че той, също е смъртен…

По повод годишнината от войната в Украйна на 24 февруари 2023, Латвия понижи нивото на дипломатическите си отношения с Москва. В страната вече няма руски посланик, а само пълномощен представител.

Пред руското посолство латвийците са издигнали нещо като „Стена на срама“. Десетки призиви искат Путин и „мародерите му на фронта“, както ги наричат, да сложат край на войната и руската агресия на украинска земя. Плакатите напомнят, че и те ще седнат на подсъдимата скамейка някой ден, за да платят за причиненото зло.

Освен морална, подкрепата за украинците има и солидно материално изражение. Десетки латвийски малки и средни компании, както и неправителствени организации помагат на хората, избягали от войната. Общ фонд за финансови дарения в Латвия е набрал почти 15 милиона евро.

В 110 пункта в цялата може да се дарява хуманитарна помощ. Там всеки нуждаещ се може да получи и дари дрехи, обувки, храна, хигиенни продукти и други неща, необходими за започване на живот в Латвия. Една от тези неправителствени организация, които помагат е „Ние сме твоите приятели“.

Всички хора тук на това място сме „твоите приятели“. Тук сме, за да помагаме. Имаме забележителната възможност да посрещаме хората и да им осигуряваме каквато помощ им е нужна. Това място е пълно с много любов.

Улвис Новикс, директор на организацията „Ние сме твоите приятели“

Организацията започва работа преди 10 години. Тогава подпомага латвийците, които имат нужда от някаква помощ, възрастни хора или семейства с някакви проблеми. Но от 26 февруари миналата година започват да организират логистика за хуманитарна помощ, която изпращат на украинско-полската граница. В началото на войната хората, които бягат от Украйна към Полша, попадаха в 30 километрови колони от автомобили. При температурите от минус 15 градуса. Така в организацията решават да не чакат, а да помагат на хората в нужда.

„Първият месец изпращахме всички дарения, които получавахме тук, до граничните пунктове. Хуманитарната помощ беше предавана на границата за опашките от хора. Имаше всякакви неща - храна, одеяла, дрехи, които бяха за украинците. Месец след като започнахме, в края на март разбрахме, че в Латвия са пристигнали много украинци и търсят помощта ни. Така решихме да разделим работата си, да разпределим даренията на 2 части. Едната част се изпращаше за Украйна, а другата оставаше тук в Латвия за бежанците, които останаха у нас. Днес има и други такива като нашия помощен център. Тук ни носят дарения, и помагат с каквото се наложи на над 28 000 украинци, които живеят у нас“, споделя Нивикс.

Доброволческата организация „Ние сме твоите приятели“ произвежда всеки ден тук свещи. По 750 бройки на ден. От октомври досега са произвели над 90 000 от тях и са ги изпратили на фронта в Украйна. Тук обаче се произвеждат не само тези свещи, които помагат на войниците на фронта, но се събират дрехи, дава се юридическа помощ и дори се организират езикови курсове.

Технологията е проста - обикновена консервена кутия се пълни с усукано велпапе, докато отделно се разтопява восък, разказват доброволците.

„Единият екип поставя хартията, която е специална. Поставяме я в тези кутии. После загряваме този материал - восък от счупени свещи и след това изсипваме течността в тенекиените кутии“, споделя Виктория – доброволец, служител на „Делойт“.

А каква е тази течност и слага ли се нещо специално в нея?

„Не, това са просто разтопени свещи. Хората бяха помолени да носят тук полуизгорели свещи или каквито имат. Малките горят 3 часа, а по-големите 6-7 часа. Кутиите са донесени като дарение от няколко компании“, отговаря Виктория.

„Всъщност аз съм тук за първи път. Ние сме от една компания и решихме да го направим като тийм билдинг. И дойдохме за да работим за тази благотворителна кауза. Планирахме да работим днес тук 4 часа като доброволци“, посочва още тя.

Жената разказва, че свещите, които горят по-дълго, се използват дори да си приготвят храната на тях. Един доброволец е залепил послание за украинските войници – „Слава на Украйна!“

„Ние всъщност помагаме на украинците тук и с консултации. Което разбира се, правим безплатно. Даваме им правни и данъчни съвети, тук в тази организация. Така че вършим не само физическа работа, но работим и с ума си“, споделя Виктория и уверява, че със сигурност в бъдеще отново ще дойде да помага в доброволческата организация.

Произведените свещи от хилядите доброволци в Латвия са заминали на фронтовата линия в Бахмут, Донбас и Херсон. Те са помагали на войниците да се справят не само със студа и тъмнината в окопите, но са послужили да си приготвят храната, и дори да сушат мокрите си дрехи, разказват още от организацията. За доброволците това е малко усилие, но с голямо послание към украинците - че не са сами в тяхната борба.

Срещаме се с Лаура, която също е доброволец, служител на „Делойт“. Питаме я от колко време помага в доброволческата организация.

„От няколко часа днес. Но предишния път правих същите свещи, на други места в Рига. Така че ми е за втори път, вече имам опит. Нашата компания го организира като тийм билдинг. Защото ни е грижа! Защото искаме да подкрепим украинците, не само като компания, но и ние самите. Затова сме тук“, обяснява тя. А на въпроса „Какво бихте казали на украинския народ?“ отговаря:

„Че те не са сами! И че ние правим най-доброто, което можем, за да ги подкрепим всячески. И че ние грижа за тях!“

Всъщност самоделните свещи от тенекиени кутии за фронта са стара идея. Те са били правени още преди 80 години, по време на Втората световна война. Тази зима обаче бяха най-търсеният „продукт“ в Украйна.

Всъщност това не е нещо ново. Подобни свещи се правеха преди много години. Но наш доброволец от Украйна един ден ни разказа, че са започнали да ги правят отново. Тогава разбрахме, че можем да им помогнем, защото имаме много хора тук. Направихме няколко свещи сами тук, в складовата база. Хората майсторяха свещи и в домовете си, в офисите си, в големите организации, където ги правеха заедно. И после ги носеха тук. И ние правехме допълнително сами. Така че до днес сме изпратили над 90 000 такива свещи към Украйна.

Улвис Новикс, директор на организацията „Ние сме твоите приятели“

В началото от организацията изпращат хуманитарна помощ всеки ден с до 50 коли към Украйна. Сега количеството е по-малко, но изпращат един голям камион седмично. Това е около 30 палети с хуманитарна помощ. И от 3 до 5 автобуса на седмица. В „Ние сме твоите приятели“ работят около 2 000 доброволци, но дневно има 30 души, които се трудят в склада и 10-15 човека в администрацията. Те координират дейността на екипите.

Новикс обяснява как може да помогнем на украинците:

„На първо място всеки от нас би могъл да се окаже в такава ситуация. Украйна ни показва силата си. Те се борят за всички нас, защото тази ситуация може да се случи на всички ни. Може да стане във всяка страна. И мисля, че е много важно да помагаме на тези, които са изпаднали в беда. Те трябва да се бият, други са станали бежанци. Само преди година са имали нормален живот, а сега трябва да бягат. Най-нормалното нещо е да им помагаме. Това е едно голямо място, изпълнено с любов. Но то би било невъзможно, без помощта на хората отвън“, казва той.

Финансирането е благодарение на хората и на частните фирми. Компании, организации, общини си правят тийм-билдинги и хората идват и правят нещо заедно, разказват от организацията. Те събират всичко - от дрехи до храни. Нуждаят се от много неща. За тях е важно да се помогне и на войниците - с дрехи, ботуши, някои хигиенни продукти, така че да могат да водят някакъв нормален живот.

Дали болката и страданието са най-голямата мотивация да правиш добро?

„Труден въпрос, това са емоции. За мен още в началото беше ясно, че това което правим е правилно. Когато прибрахме първите 3 момичета от украинско-полската граница на 26-ти февруари. Нашите хора ги чакаха там цяло денонощие. Защото момичета бяха попаднали в колоните с дължина 30 километра. Бяха стояли 25 часа. Беше минус 15, ужасяващ, смъртоносен студ. Те бяха толкова благодарни, толкова щастливи. Чувстваха се в безопасност. Тогава осъзнахме, че това е мисията ни. Че това е шансът ни да помогнем. И когато видиш емоциите на хората, разбираш, че понякога това са само пакетирани макарони или просто чифт ботуши. Но за тях това е най-важното нещо в този ден. Определено, главният двигател за всичко, което правим, е да видим емоциите им“, казва директорът на организацията „Ние сме твоите приятели“.

Украинските граждани в Латвия имат възможност да получат социална подкрепа за справяне с ежедневни ситуации. Като помощ за работа, прием в детска градина или училище, достъп до здравен център или неправителствени организации, разказва Държавният секретар по миграционната политика в Министерството на вътрешните работи.

Виждаме, че украинците са много щастливи, че сме в състояние да им осигурим цялата необходима помощ - социални грижи, образование, здравеопазване. И те са много ангажирани в нашата икономика. Повече от 8000 души вече намериха работа и получават добри заплати.

Димитрис Трофимовс, държавен секретар в Министерство на вътрешните работи

По улиците на Рига срещаме Александър. Разбираемо, не му се говори много за войната и защо е напуснал родината си.

Друг иновативен подход за помощ е, че латвийското правителство конфискува стотици автомобили на пияни шофьори и ги изпраща в Украйна, като се надява те да помогнат на Киев във военните му усилия. Първите от тях са предадени на групата „Agendum“, която се занимава с доставката на дарени автомобили в опустошените градове и фронтовите линии на Украйна. От февруари до май 2022 г. групата е доставила над 900 автомобила в Украйна, а тази общо 1200. Латвийските власти обещаха всяка седмица да предават по две дузини конфискувани автомобили на Agendum за доставка в Украйна.

В знак на солидарност с воюваща Украйна, балтийските държави и Полша още миналата година забраниха влизането на руснаци в страната им с туристически визи, включително шенгенски, издадени от трети страни.

„От 19 септември миналата година беше приложен регионален подход в Полша, Латвия и Финландия за забрана на туристическите пътувания, които не са от първа необходимост. Така че това не е разрешено в региона. Руснаците, които пътуват през границата, предоставят товарни услуги или са свързани с други икономически дейности. Но няма как някой да дойде просто на почивка в нашия регион във време, когато виждаме резултатите от войната и последиците от нея в Украйна”, обяснява Трофимовс.

През 2021 г. Латвия обяви извънредно положение, с което се преустановява правото на търсене на убежище на мигранти. Латвийските гранични сили принудително изтласкват мъже, основно от арабски произход. През миналата година са спрени общо 5300 души по границата, за да се избегне напрежение, каквото се случи преди време по границата на Полша с Беларус.

„Да, все още имаме извънредно положение на границата. Това е втора година и в този момент то е нормално. Всеки ден и всяка нощ Беларус изтласква в Европейския съюз и в Латвия нелегални мигранти, използвайки ги като инструмент. Всеки ден средният им брой е около 17 души. Хората идват основно от Москва, използвайки влак или друг вид транспорт, за да стигнат до Беларус и след това до латвийската граница“, признава държавният секретар в латвийското Външно министерство.

Латвийските депутати официално обявиха Русия за "държавен спонсор на тероризма" заради войната в Украйна още през август миналата година. Парламентът обяви, че действията на съседката ѝ са равносилни на "геноцид срещу украинския народ". Русия използва страданията и заплахите в опита си да окупира Украйна. Но докато Киев получава безусловна подкрепа от страни като Латвия, има шанс да се справи с окупаторите, вярват латвийците. Затова ще продължат с помощта си на всяко ниво, и военна и хуманитарна. Ненатрапливо, постоянно и навсякъде, където е нужно. Докато войната в сърцето на Европа приключи.