Общество

Българката, избрана от ООН: Ще следя за репресии, насилие и потъпкани права в Русия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това не е мандат, който ще разследва военните престъпления в Украйна, а за всичко, което се случва в Руската федерация – засилилите се репресии в страната, както и породеното насилие от войната.

Така Марияна Кацарова описа пред Euronews Bulgaria мисията си от началото на май в Русия. Българката, която е дългогодишен правозащитник, бе избрана преди два дни от ООН да следи за човешките права в страната.

Мандатът е за първи път. ООН дава задачата на независимия експерт, който е специален докладчик и е назначен от всички правителства, членуващи в Съвета. Овластен е от тях да наблюдава, да разследва и докладва за случващото се, както и да дава препоръки“, обясни Кацарова, като подчерта, че за първи път това се прави в Русия.

Тя допълни, че задачата ѝ е много сериозна и че е особено горда за България, защото „никога не сме имали специален докладчик“.

„Първо ще се обърна към руското правителство за достъп до страната, би било редно и най-добре да се отиде на място, за да се видят всички участници в картината за правата на човека – от правителството, министри, прокурори и прочее, до различните обществени организации“, посочи тя.

Дори и един живот, който е загубен, е достатъчна причина да сложим край на насилие, на войната“, заяви Кацарова, като заяви: „Трагедия за всички ни е, че имам война на две крачки от България“.

Вижте повече във видеото.