Политика

Прокуратурата поиска втори имунитет – този път на депутат от ДПС

От Euronews България Euronews България
Dimitar Avramov DPS BGNES

Втори депутатски имунитет е на път да поиска главният прокурор Иван Гешев. Предложението за това е на Софийската градска прокуратура и се отнася до народния представител от ДПС Димитър Аврамов.

Срещу него тече старо наказателно преследване за търговия с влияние.

Аврамов е депутат вече в няколко народни събрания и прокуратурата иска имунитета му във всяко едно от тях, за да продължи делото. То започна в Специализирания съд, а след закриването му се прехвърли в Софийския градски.

Депутатът е обвинен в това, че през 2012 година е поискал от бизнесмен – земеделски производител – сумата от 220 000 лева и право да ползва земите му, а в замяна да упражни незаконно влияние над длъжностни лица в Монтана за вземане на решения в полза на бизнесмена.

Димитър Аврамов бе арестуван за този случай през 2012 година, когато бе депутат за първи мандат – от ГЕРБ. Партията го изключи от редиците си, след което ДПС го приобщи трайно.

Това е вторият депутатски имунитет, който прокуратурата иска в 49-ото Народно събрание. Първият е на бившия спортен министър и настоящ избраник от „Продължаваме промяната“ Радостин Василев.

По закон обвинителите са длъжни официално да поискат от Народното събрание имунитета на народен представител, за да започне наказателно преследване срещу него. Депутатът може да се откаже сам от защитата си или въпросът да бъде решен с гласуване от пленарната зала.