Общество

Бивш ромски свещеник агитира своите срещу купуването на гласове

От Euronews България Euronews България

Ромски медиатор и бивш свещеник от Велико Търново работи с малцинствата за превенция на предизборната търговия с вот. На последните избори Иван Тодоров е бил и член на секционна избирателна комисия, а преди години - дори кандидат за депутат. Смята, че ромите, особено младите, трябва да са грамотни за избирателните си права, да не продават гласа си, а да гласуват по съвест.

„Бях дълги години свещеник, но виждайки положението в страната, реших да изляза от Църквата и да се занимавам точно с това. Започнах с неправителствени организации, оттам чрез общината – образователен медиатор, здравен медиатор“, разказва Тодоров.

Работата ми е в общността, там, където има по-кадърни момчета и момичета – а те са доста, споделя той.

„Престъпността е една за всички. Основното е безработицата, което ги принуждава да бъдат такива“, убеден е бившият свещеник.

„Всички политически партии, излизайки на изборите, тръгват с големите обещания, всичките са мили, драги... Но в момента, когато влязат в парламента, те забравят откъде тръгват, забравят българския народ, забравят, че българинът вече е изморен – социално, икономически, политически. Затова много българи не ходят да гласуват или ако гласуват, е с отрицателен вот“, смята Иван Тодоров.

Вижте повече в репортажа на корепондентите ни от Велико Търново.