Политика

Иван Гешев внесе искане за депутатския имунитет на Радостин Василев

От Euronews България Euronews България
Geshev BGNES Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се вслуша в софийската градска прокуратура и внесе в парламента искане депутатския имунитет на Радостин Василев от „Продължаваме промяната“ да бъде свален.

Предложението на Софийската прокуратура за това дойде миналата седмица. Според обвинителите на Василев трябва да бъдат повдигнати обвинения за принуда чрез сплашване. Това е случаят, който нашумя през лятото на 2022 година при разцеплението на „Има такъв народ“ в 48-ия парламент. Тогава депутатката Христинка Иванова се оплака публично, че Радостин Василев я е притискал „против волята и убежденията ѝ“ да напусне парламентарната група на ИТН. Тя придружи обвиненията си към него и със запис на телефонен разговор.

Според прокуратурата срещу депутата са събрани достатъчно доказателства. Деянието, по което ще му бъде повдигнато обвинението, се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

Миналата седмица Василев заяви, че не се притеснява от нищо, че не е принуждавал Иванова насила да прави каквото и да било и че действията на прокуратурата са политически натиск.

Той каза, че няма никакъв проблем да се откаже от депутатския си имунитет, но първо пожела да обсъди това с колегите си в парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“, към която в момента се числи.

Според конституцията и правилника на парламента депутатски имунитет се снема или с решение на парламента, или с доброволното съгласие на народния представител, срещу когото трябва да започне наказателното преследване.