Политика

10 години по-късно: Как ГЕРБ прегърна идея на ДПС за нови машини за гласуване

От Euronews България Euronews България
Rosen Jeliazkov BGNES Снимка: БГНЕС

Новият 49-ти парламент се кани отново да отвори „кутията на Пандора“, като започне ревизия с Изборния кодекс. Това стана ясно от изказване на председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) през уикенда.

Основната идея е за местните избори наесен да бъдат закупени и въведени чисто нови машини, които да не са „скъпи принтери“, а да „броят бюлетините“.

„С настоящия Изборен кодекс много трудно можем да направим местните избори. Сигурен, че ще направим една по-добра система за гласуване, защото имам вече в нашите разговори с повечето политически сили, разбирането, че трябва да променим модела и да въведем друг вид машини за гласуване, защото тези не могат да изпълнят основното си предназначение“, обясни каза Желязков пред Би Ти Ви.

По думите му това са електронни устройства, подобно на тези в САЩ, които ще могат да отчитат и броят бюлетините. Според Желязков разговорът за промяната на изборното законодателство в тази посока е „изключително важен“ и въпросът трябва да се реши „веднъж завинаги“, ако парламентът продължи работата си по-дълго. Запитан, че ще бъдат похарчени нови милиони за закупуването на още машини за гласуване, шефът на парламента отвърна, че ако бъде постигнато съгласие, то темата ще бъде затворена окончателно.

Всъщност идеята за вот с такива машини не е нова. За тях от поне десетина години настоява ДПС, което почти при всеки ремонт на Изборния кодекс повдига въпроса. Така се случи и в 48-ото Народно събрание, когато движението бе подкрепено само от „Български възход“. Другите две формации – ГЕРБ и БСП, с чиито гласове бяха приети останалите изборни промени, гласуваха „против“. Най-твърдо против предложението на ДПС бяха от „Продължаваме промяната“.

За въвеждането на новите устройства от ДПС бяха предложили различни варианти - те да са в изнесени преброителни центрове или да са още в секционната комисия. Тогава лидерът Мустафа Карадайъ обясни, че целта на устройствата е да се елиминира субективният фактор при броенето на гласовете и възможността за човешка грешка.

Тогава на среднощно заседание на правната парламентарна комисия депутатът от ДПС Хамид Хамид доразви предложението за устройствата, като посочи, че чрез въвеждането им нямало да има недействителни бюлетини. По думите му този тип машини били сравнително евтини и че могат да бъдат осигурени за местните избори. Той защити идеята си и с пестенето на време и намаляването на грешките.

Хамид допълни, че машината пресмята резултатите и вади протокол, който се подписва от членовете на СИК. Според него така щели да се премахнат и сгрешените протоколи.

Предвид конфигурацията в настоящия парламент и многобройните неизвестни колко ще продължи работата му, както и заявеното вече от първите две коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за спешните законодателни промени, в които не бяха включени изборни поправки, едва ли ще се стигне до въвеждането на нов тип машинно гласуване. В същото време от парламентарната ни история може да се види, че всяка едно предложение или идея на ДПС, в крайна сметка се оказва факт.