Добро Утро, Европа

Нови избори биха заплашили подкрепата за партиите, смятат анализатори

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Утрешният ден ще покаже дали ще се състави правителство. А нови избори са заплаха за подкрепата за политическите партии. Това заявиха в студиото на Euronews Bulgaria анализаторите Кольо Колев и Христо Панчугов.

Като театър без ясен сценарий, така те определиха ситуацията след изборите. Според тях е възможно съставяне на  правителство, но с тесен хоризонт.

 

Единственото, което би сработило в момента, е обединение около някакъв ясен дневен ред с много конкретни разписани ангажименти с конкретен времеви срок.

Христо Панчугов - политолог

Ако никой не иска да стане министър-председател, г-н Костадинов е в правото си да стане министър-председател, щом те ще продължат да играят по този начин, колко, 6-7 избора ли искат?

Кольо Колев - социолог

И предишният път, и сега, няма никакво основание да се бави ситуирането на парламента, смята политологът Христо Панчугов. Той е на мнение, че колкото по-бързо стане ясно дали парламентът има някаква основа, върху която да работи, толкова по-добре.

Според социолога Кольо Колев не е изключено съставяне на правителство с първия мандат.

„ПП-ДБ се опитват да вкарат Борисов, хайде ти си направи там с ДПС, БСП, ИТН правителство. Едно такова правителство ще бъде силно противоречиво и лесно атакуемо и от корупционни и от евроатлантически позции. Разбира се, г-н Борисов няма да се хване на това и ще предложи като миналия път експертно правителство пък хайде да видим сега кой ще гласува“, смята той.

Ако не бъде съставен парламент и с третия мандат  в края на юли ще има нов вот, твърдят анализаторите.



Целия разговор вижте във видеото.