Свят

Кризата в Судан – ще се стигне ли до гражданска война?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Кризата в Судан се задълбочава, правителствата на десетки държави продължават да се състезават с времето, за да евакуират дипломатите си от столицата Хартум. Много цивилни граждани също вече са обратно по родните си места. Двете воюващи страни обаче не изглежда да са близо до компромис.

Боевете, превърнали се в хуманитарна криза, започнаха изненадващо на 15-ти април. Към момента данните са за над 420 убити и хиляди ранени. Повечето болници са затворени, а на много места в Хартум няма вода и ток.

Според анализаторите напрежението в страната е започнало да се трупа още преди четири години, когато от власт след преврат беше свален президента Омар ал-Башир. Почти 30-годишното му управление беше белязано от диктатура, икономически безчинства и геноцид.

Сега враждуващите страни се борят за власт и пари.

Защо е важно за нас случващото се в Судан, разказва международният редактор на Euronews Bulgaria Лора Карамфилова.

 

Случващото се в Судан не е важно само за нас, а е важно за целия свят. Това става ясно на нас международните редактори от обмена, който получаваме всекидневно, а именно водещите заглавия са за случващото се в Судан.

Лора Карамфилова, международен редактор в Euronews Bulgaria

Тя коментира, че това е третата по големина държава в Африка с население от 48 млн. души и освен демографски, страната географски е разположена на много стратегическо място: „... на изток има излаз към Червено море, река Нил преминава почти през цялата територия.“

Международният редактор посочи, че интересите там са огромни, както на изток, така и на запад още през 2017 г., когато Омар ал-Башир подписва договор в Кремъл с руския президент Владимир Путин на Червено море да бъде изградена военна база. След това руската частна групировка „Вагнер“започва да добива злато там. Те в момента са обвинявани, че незаконно изнасят злато на запад.

Тя допълни, че става дума за големи финансови и политически интереси.

 

В момента основна въпросителна е коя голяма международна сила ще поеме функцията на медиатор в този конфликт – конфликт, който е между двама местни генерали, най- силните генерали, които през 2019 г. оглавиха преврата срещу Омар ал-Башир. Те в момента се изправят един срещу друг – доскорошните партньори.

Лора Карамфилова, международен редактор в Euronews Bulgaria

Гражданската война е на една ръка разстояние, а последиците ще бъдат явни за целия континент“, смята редакторът.

„Можем да станем свидетели на една бежанска вълна, която първоначално ще бъде към съседните държите на Судан, след това този голям брой хора може да се насочи вече знаем по едни маршрути на север към Европа. Трябва този конфликт да бъде наблюдаван със сериозно внимание от Европейския съюз“, добави тя.

Вижте повече във видеото.

 

Външното ни министерство е в постоянен контакт с 31 български граждани, които се опитват да напуснат зоната на конфликта. Сред тях има жени с малки деца. Евакуациите се извършват заедно с други страни от Европейския съюз. Към момента е опасно да се стигне до столицата Хартум, затова властите се опитват да изведат хората през хуманитарни коридори. Военен самолет "Спартан" ще бъде вдигнат, само ако евакуацията се окаже невъзможна по друг начин, обясниха още от министерството.