Свят

Мащабно изтегляне от Судан – Саудитска Арабия евакуира 150 души, сред които и българи

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Саудитска Арабия провежда първата мащабна операция по евакуация от началото на въоръжения конфликт в Судан. Повече от 150 души, сред които и българи, са пристигнали в Джеда. Сред спасените има дипломати и чуждестранни служители. Евакуацията е била извършена от военноморските сили на кралството с подкрепата на други армейски части. Сред тях са над 90 саудитски граждани и около 66 граждани на други 12 държави. Те са България Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо.

Междувременно Гърция също разпореди евакуиране на нейните граждани от размирната страна. Външният министър на страната увери, че ведомството действа в координация с останалите страни членки на Европейския съюз за провеждането на евентуална евакуационна операция. Темата ще бъде поставена днес и на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург.

Премиерът взе решение за преместване на самолети на военновъздушните сили, заедно с военнослужещи от специалните сили, в Египет. Те са в готовност да участват в операция за спасяване на гръцки граждани. Основната ни грижа е безопасността и освобождаването на наще сънародници. От първия момент, в който започнаха военните действия в Судан, правителството постави като своя основна цел безопасността им.

Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция

В Судан, който е обхванат от сражения между редовната армия и паравоенни сили, има значителна гръцка общност, която достига до 4500 души. Гръцките власти съобщиха и за двама ранени сред гърците по време на боевете в африканската страна.

Франция също евакуира около 100 души от различни националности с първия френски полет от засегнатата от войната страна след "сложна" спасителна операция. Евакуираните е трябвало да пресекат фронтовата линия на боевете около столицата Хартум, за да се качат на самолетите. Имаше съобщения, че френски гражданин е ранен при придвижването на цивилния конвой из Хартум. Очаква се още един полет.

Сраженията между суданските въоръжени сили и мощната паравоенна групировка, известна като „Сили за бърза подкрепа“, са насочени към главното международно летище в страната и го парализират, като превръщат в руини редица граждански самолети и разрушават една писта. Други летища в страната също бяха изведени от експлоатация.

Пътуването по суша през районите, оспорвани от враждуващите страни, се оказа опасно. Хартум се намира на около 840 км от Порт Судан на Червено море.