Европа

Жозеп Борел: Евакуирахме над 1000 европейци от Судан

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Среща на външните министри на страните от ЕС ще се проведе днес в Люксембург.

Фокусът на разговорите ще бъде руското пълномащабно нахлуване в Украйна като по видео връзка в дебата ще се включи и първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба. На последните два съвета, министрите добавиха наемническата група Вагнер към списъка със санкционирани и одобриха нов пакет помощ за Киев под вид на амуниции.

Някои от другите теми от дневния ред на заседанието днес ще бъдат ситуацията в Судан, Молдова, Ливан, а също и отношенията Европейски съюз - Китай.

„Беше дълъг и напрегнат уикенд. Опитвахме се да изтеглим нашите хора от Судан. Беше много сложна, но в крайна сметка успешна операция. 21 служители на ЕС вече са в Европа. Още много други европейци са вече извън границите на Судан. Става дума за повече от 1000 души. Искам специално да благодаря на Франция, които изтеглиха нашите хора. Благодаря и на всички други европейски държави, които помогнаха. В контакт сме с генералите в Судан, засега огънят е прекратен, но трябва да продължим да се борим за политическо решение на кризата. Не можем да позволим ситуацията в Судан да ескалира, това е една толкова гъсто населена държава, че отзвукът ще бъде усетен в цяла Африка“, каза Жозеп Борел – върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика.