Свят

Мащабната евакуация от Судан продължава, боевете ескалират

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист
Spain Sudan AP Пътници от Судан слизат от самолет на испанските военновъздушни сили във военновъздушната база Торехон в Мадрид. Снимка: Минстерство на отбраната на Испания чрез АП.

Кризата в Судан се задълбочава. Правителствата на десетки държави продължават да се състезават с времето, за да евакуират дипломатите си от столицата Хартум. Много командировани там цивилни граждани също вече са обратно по родните си места. Двете воюващи страни обаче не изглежда да са близо до компромис.

Редица държави продължават да евакуират своите граждани от Судан, където боевете в столицата Хартум ескалират между суданските въоръжени сили и мощната паравоенна групировка, известна като „Сили за бърза подкрепа“. Правителствата първо започнаха да извеждат от страната дипломатите си с автобуси и хеликоптери. Членове на мисиите на САЩ и Великобритания вече бяха евакуирани в неделя. В понеделник това направиха и Германия, Италия, Испания, Швеция и Франция. Хиляди хора опитват да избягат с автобуси към съседните държави Чад, Египет и Етиопия.

От българското външно министерство също съобщиха снощи, че са предприели всички възможни мерки за безопасна евакуация на българските граждани в Судан, в координация с европейските партньори. "Ситуационният център на МВнР и посолството на Република България в Кайро търсят и предлагат на нашите сънародници различни възможности и маршрути за евакуация по въздух и по суша. Поддържа се постоянен денонощен контакт с всички българи и се предоставя пълна информация за наличните възможности и обстановката по сигурността", гласи съобщението на МВнР от неделя вечерта. 

Няколко автобуса и няколко автомобила в керван преминаха по доста дълъг и бавен маршрут през града и по този начин стигнаха до военна база северно от Хартум. Пристигнаха около 9 вечерта в неделя вечер. Около полунощ френски военен транспортен самолет успя да напусне летището с евакуираните и да отлети за Джибути. Ето защо с радост и облекчение можем да съобщим, че всички изпратени шведски служители от посолството в Хартум и всички придружаващи ги членове на семействата, както и още няколко шведи, са евакуирани от Судан.

Улф Кристерсон, премиер на Швеция

Боевете, превърнали се в хуманитарна криза, започнаха изненадващо на 15 април. Към момента данните са за над 420 убити и хиляди ранени. Повечето болници са затворени, на много места в Хартум няма вода и ток. Според анализаторите, напрежението в страната е започнало да се трупа още преди 4 години, когато от власт след преврат беше свален президентът Омар Башир. Почти 30-годишното му управление беше белязано от диктатура, икономически безчинства и геноцид. Сега враждуващите страни се борят за власт и пари.