Политика

Ясен Цветков: Създаваме доброволчески модул за реакция при мащабни бедствия у нас и в чужбина

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Взехме решение да създадем един такъв модул, който да бъде сертифициран по международните стандарти – доброволчески модул за реакция при мащабни бедствия в страната и чужбина.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Ясен Цветков – председател на Националната асоциация на доброволците в България.

Най-общо казано, той включва най-вече организация на доброволци от различни формирования в страната, които да бъдат обединени в един вид национален отбор, който да разполага със специфично оборудване и вътрешно разписани процедури за активиране, така че да могат в рамките на няколко часа да бъдат активирани и изпратени на терен в страната и чужбина при сериозни, мащабни действия.

„Това, което си извадихме като урок, е че ние нямаме избор – тези ситуации ще се случват и в бъдеще и от нас зависи колко ще сме готови“, посочи Цветков.

Той разказа и за наградата, с която са били отличени от TimeHeroes.

„Награда е присъдена от жури, съставени от представители на TimeHeroes, които ни отличиха заради сериозните усилия на нашите доброволци през последната една година, като започнем със справянето на бежанската вълна и хуманитарната криза, предизвикана от това, след това активните ни действия по справяне с последствията от наводненията в Карловско, както и за помощта ни след земетресенията в Турция и Сирия“, каза Цветков.

Той коментира, че през годините вече имат изградени и връзки с други доброволчески организации от чужбина, от които получават добри оценки за тяхната работа.

Целия разговор вижте във видеото.