Общество

Спасител: Доброволчеството трябва да се узакони

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Много от хората, с които бяхме там, са доброволци, така както аз, много от тях бяха съкратени от работодателите си след това. Аз имам удоволствието да работя за чужд работодател и нямах такива проблеми. Чувстваме се изоставени от държавата. Няма закон, който да подкрепя работодателя, всеки сам се разбира с работодателя си. Доброволчествтото трябва да се узакони или поне регламентира от държавата.

Това каза в „Добро утро, Европа“ Димитър Христов – пещерен спасител, участвал в спасителните акции след земетресението в Турция.

 

Ето какво още сподели той:

Нашата група беше в Хатай, Антакия. Бяхме около седмица там. Предложението да отидем да помогнем там дойде във вторник следобед и в сряда вечерта бяхме на летището.

Това са стотици хиляди семейства със свой живот и планове за бъдещето. Като видиш тези неща, само тогава разбираш за какво бедствие става въпрос. Слава Богу, рядко се случват такива неща, иначе не мисля, че има как да си напълно подготвен за нещо такова.

Цялата група бяхме доста мотивирани и концентрирани. Още в деня в който пристигнахме, докато се регистрирахме едно момиче ни помагаше, и се оказа, че приятелят ѝ е сред руините.

Цялата група бяхме пещерни спасители. Специфичното при нас е, че проникваме на много тесни пространства, тренираме за това. Ако човек иска да стане пещерен спасител първо трябва да стане пещерняк - карат се курсове.

 

Цялото интервю вижте във видеото.