Европа

Доброволка се грижи за диви животни в Украйна

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

От началото на войната в Украйна са спасени стотици домашни животни, останали без стопани. Но малко хора се замислят какво се случва с дивите животни в страната. Съдбата на много от тях се решава от доброволци като Наталия Попова. Тя е създала приют, където се грижи за лъвове, тигри и леопард.

"От началото на пълномащабната руска инвазия, непрекъснато спасяваме животни от войната. Това са предимно изоставени животни, чиито стопани са заминали. Изоставили са ги без храна и вода. Военните ги намират и ги предават на НПО", казва Попова.

От началото на войната Наталия е спасила 600 животни, като 200 от тях е трябвало да бъдат отведени за лечение в други държави.

"Тази война в един аспект даде шанс на дивите животни да излязат от клетките и бетона. Сега те имат шанс за нормален живот в подходящи условия", смята тя.

Един от спасените лъвове все още е в шок от снарядите и има проблеми с координацията. Един от тигрите пък е ранен в едната лапа и куца. Общо единадесет лъва, два тигъра и един леопард са под опеката на Наталия в момента. Освен едрите хищници, в приюта живеят и лисици, еноти, кучета, диви птици, лебеди, лемури. На ден в приюта са нужни близо 130 кг месо. Наталия призовава всеки, който има възможност, да помогне в грижата за животните, които също страдат от войната.