Избори 2023

Борисов посреща лидерите на ПП-ДБ утре, ще търси консенсус "в контекста на първия мандат"

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev Kiril Petkov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

За утре е насрочена лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, потвърдиха от партията на Борисов.

„За утре е насрочена среща ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат. Срещата е насрочена за 25.04.20203 г., вторник, от 10:30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание“, се казва в прессъобщение до медиите.

От ГЕРБ уточняват, че през тази седмица ще поканят на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС.

Тази сутрин в „Добро утро, Европа“ Тома Биков от ГЕРБ коментира, че е нелепо да се очаква ГЕРБ да подкрепи правителство с втория мандат, ако ПП не дадат подкрепа за кабинет с първия.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ всички варианти са възможни и нито един не е изчерпан. По думите ѝ целта е стабилност и редовно правителство, като все пак щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск.

По думите ѝ все още има няколко варианта:

„Първо - да убедим втората по големина парламентарна група заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на - ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получим втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговри за това какво следва“, каза тя пред БНР.