Политика

Валери Жаблянов: Партиите се крият от властта, когато няма изобилие от европейски пари

От Euronews България Euronews България

„Народното събрание не трябва да оцелява от избори на избори, а да се създаде управляващо мнозинство, да излъчи правителство, което да управлява държавата. Много далеч са от тази цел, защото партиите, които спечелиха мнозинство – и ГЕРБ, и ПП-ДБ, са всъщност едни и същи като политическа програма, а сблъсъкът между тях е кой да унижи другия и да състави правителство въпреки изборните резултати. Този сблъсък няма да бъде преодолян, тъй като двете партии се опитаха да проведат едни фалшиви разговори пред обществото, да пробутат един театър с т.нар. законодателна програма, за да забавят времето, без да имат реални намерения да управляват в коалиция една с друга.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Валери Жаблянов от коалиция „Левицата“. По неговите думи „очевидно никой не иска да управлява“, като партиите не желаят да поемат отговорността за управлението на държавата и това води до срив към доверието спрямо тях.

Този фалш пред българските избиратели и граждани е ненужен и дискредитира допълнително Народното събрание и създава усещане за несигурност.

По думите на Жаблянов в парламента и бъдещо редовно правителството трябва да има български политици, които могат да поставят българските интереси преди Европейската комисия и да кажат, че България не може да отстъпи от тях.

„Това е задачата на всяко българско правителство, но нито Борисов, нито Петков, нито който и да било от десницата са в състояние да кажат, каквото и да било на Брюксел, защото те нямат такъв навик“, посочи социалистът.

„Борисов е йесменът на България в Брюксел – човекът, който не отхвърля нищо и приема всичко“, допълни той.

Партиите да разберат, че не може да се крият и да управляват само тогава, когато има изобилие от европейски пари и може да се строят магистрали, а ще трябва да управляват и тогава, когато тези пари отиват на източния фронт, а за България и малките държави няма да има пари.

Според Жаблянов председателят на БСП Корнелия Нинова е довела партията до жалко състояние, при което не може да влияе върху българската политика.

„БСП е изпразнена от съдържание. Няма никаква форма на вътрешнопартийна демокрация в БСП – тя се състои от Корнелия Нинова и нейни верни последователи. Каквото и когото и да попита Корнелия Нинова отговорът ще бъде това, което поиска Корнелия Нинова“, посочи социалистът.

„Бюджетен дефицит от 3% означава, че всеки български гражданин ще бъде притиснат до стената още повече“, подчерта Жабляванов.

Целия разговор вижте във видеото.