Избори 2023

Андрей Новаков, ГЕРБ: Ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Надявам се „Продължаваме промяната“ да разберат, че ако няма правителство с първия мандат, то няма да има и с втория. Ако ПП-ДБ не променят тона си и не разберат, че няма пречка пред това с общи приоритети да подкрепят първия мандат, те няма да получат подкрепа и при втория.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Пет пъти правим избори, резултатът ни не спира да расте“, посочи той и допълни, че въпреки това от ГЕРБ осъзнават нуждата от редовен кабинет и затова са протегнали ръка към своите опоненти за общо управление. Евродепутатът обаче изрази съмнение, че ПП-ДБ искрено желаят да получат подкрепа от ГЕРБ за съставяне на редовно правителство.

През последните две години е ясно кой е управлявал и те трябва да дадат яснота защо не се случват нещата с усвояването на европейски средства и защо ЕК стартира нови 9 наказателни процедури. Загубихме страшно много пари от Европа“, подчерта Новаков.

Той посочи, че досега сме използвали само 1% от парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а имаме по-малко от три години, за да можем да оползотворим заделените за България 12 милиарда лева.

По отношение на руското нападение срещу Украйна, Новаков отбеляза, че България е направила своя исторически избор преди 35 години и е пределно ясно за целия цивилизован свят, който се е произнесъл кой е агресорът и кой жертвата, на чия страна е моралното да застанеш.

В Брюксел има чуваемост за притесненията на нашите фермери по отношение на вноса на зърно от Украйна, увери Новаков.

„Много е разумно, ако Европейската комисия се вслуша в нашите призиви, да се заделят пари от Европейския бюджет, които да подпомогнат ощетените държави от вноса на украинско зърно. През същото нещо като нашите фермери минават и полските фермери, и унгарските и румънските. Едва ли много хора произвеждат зърно там и има риска и малкото да бъдат отказани от вноса на румънско зърно. Тук е много важно да не хитруваме пред ЕК. Трябва да кажем, че браншът в България е голям и не можем да обърнем гръб на техните проблеми, и да потърсим компенсации“, коментира евродепутатът.

Целия разговор вижте във видеото.