Политика

Васил Пандов, ПП-ДБ: Пътят за диалог с ГЕРБ-СДС е реформа в самата партия

От Марина Матева Марина Матева Водещ

На този етап ние сме абсолютно предвидими и следваме своите приоритети още от 48-то НС.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria доц. д-р Васил Пандов от ПП-ДБ.

Там започнахме с 14 приоритета, които трябва да се разгледат като законодателна програма. Този път подходихме по същия начин с изключението за председателя на НС – за да се излезе от тази мъртва хватка и НС да заработи. Поставихме отново приоритетите ни срещу едно ротационно председателство на НС.

Позицията ни не е променена и няма да подкрепим първия мандат. ГЕРБ-СДС като че ли се фокусираха върху втория мандат, а не какво ще направят с първия. Отново виждаме маневра по прехвърляне на вниманието върху втората политическа сила. Разбираме трудността трети път да си първи и да не можеш да сформираш правителство. Борисов както обикновено дава разнопосочни сигнали – намеква за план Б, но не казва в прав текст кой ще му даде подкрепа.

 

Пътят за диалог с ГЕРБ-СДС е реформа в самата партия. Това не означава обратното връщане на Борисов на преден план, както се случва.

В последните санкции по „Магнитски“ в прав текст е казано, че парламентарната група на ГЕРБ е приела едно корупционно законодателство, което няма как да не е свързано с вицепремиера на г-н Борисов. Пътят е да оставим това в миналото.

С колегите от ДБ имаме много ясна визия за съдебната реформа. ГЕРБ направиха така, че с процедурни подходи в 48-то НС да не се приемат НПК, Закона за съдебната власт, механизмът за контрол над главния прокурор. След като се разпусна това НС г-н Борисов изрази едно огромно разкаяние как така ние не приехме тази реформа. В ГЕРБ през годините виждаме едно и също – казва се едно, но се случва друго.

Визията на служебното правителство за бюджета не съответства на визията на партиите в НС. Нашите анализи бяха много различни от тези на служебното правителство. И миналата година се предвиждаше 5-6% дефицит, което не се случи.

Президентът вижда кратък срок на това НС.

Вижте цялото интервю във видеото.