Политика

Политолог: Правителство ще има, ако ГЕРБ жертват главния прокурор, а ПП-ДБ амнистират Борисов

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ясно можем да видим осъзнаване на голямата опасност и от двете политически сили.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Христо Анастасов.

Първата е тихата и упорита промяна на характера на държавата ни в конституционното устройство поради служебните правителства, които стават редовни заради липсата на парламент. Втората голяма опасност е неспособността за каквато и да е законодателна реакция. Третата опасност е вълната, която се прави от една антипартия – най-гъвката досега – „Възраждане“. Заявката им за абсолютната власт може да изглежда комична, но при едно силно уплашено тихо мнозинство, съставено от хора, които се страхуват от всичко, става реална.

Хората в двете големи партии съзнават рисковете и виждат бездната, пред която сме изправени. Голямото „ако“ идва от самочувствието на Кирил Петков и Бойко Борисов, които упорито наддават в една игра със задънена улица.

Ще има правителство, което да защитава цивилизационния избор на страната, когато двете големи сили осъзнаят, че сделката им е разписана, стига да направят много горчиви компромиси. От страна на ГЕРБ е жертването на главния прокурор и план за съдебна реформа. От страна на ПП-ДБ – много горчивият хап – някакъв тип пълен имунитет, амнистия за Бойко Борисов лично. Това е цената за общо правителство между двете сили.

Вижте цялото интервю във видеото.