Политика

Политическите лидери за бюджета и съставянето на правителство (Обобщение)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

След предложението на служебния кабинет за бюджет за тази година,  сега на ход са партиите. В първите си коментари политическите лидери уверяват, че парите на държавата остават техен основен приоритет, но в същото време бюджетът се оказва ключов и за това ще успее ли новият парламент да излъчи редовно правителство.

 

Намаляването на бюджетния дефицит е възможно с непопулярни мерки, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него или трябва да се увеличат данъците, или да се ограничат разходите или да поемем нов дълг.

 

Да коментират бюджета и да кажат на кое решение се спират. Времето на популизма, празните приказки и заклинания приключи. Тук или ще има смели партии, които ще защитят държавата си, включително колегите от Възраждане, от ДПС, от БСП, от ИТН, включително винаги на първо място поставям ПП и ДБ.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ

От коалицията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ също подкрепят намаляване на дефицита, но не посочват как.

 

Дефицитът в бюджета трябва да бъде не повече от 3%. Там има пълно съгласие, въпросът е как да бъде постигнато. Експертите трябва да видят бюджета, защото той все още не е представен в НС. Да видят как са изчислени приходите, какви са заложените разходи, и накрая съм практически сигурен, че ще стигнем до тези 3%.

Николай Денков – депутат от ПП-ДБ

Лидерът на третата партия Костадин Костадинов вече отправи остри критики към бюджета.

 

Заложеният бюджетен дефицит от почти 12 млрд. лв. е чудовищен и безпрецедентен в най-новата история на България.

Костадин Костадинов – председател на „Възраждане“

От БСП ще анализират заложените параметри в бюджета и ще излязат с позиция в понеделник. А лидерът на "Има такъв народ" директно обвини бившия финансов министър Асен Василев.

 

Благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа.

Слави Трифонов – лидер на „Има такъв народ“

А докато решат как да действат с бюджета, пред партиите продължава да стои и задачата да бъде формирано правителство.

„Или правим с ПП и ДБ или трябва партиите да се произнесат, и всички съвместно поне за месец, два или три да се направи съвместно правителство, което измъква държавата от калта“, заяви Бойко Борисов.

„Отново ще повторим, че ние няма как да ги подкрепим за първия мандат, няма как да участваме в коалиционно правителство с тях, но има доста други варианти които да се обсъдят“, каза Николай Денков.

„Истината е, че правителство може да има и с първия и с втория мандат, почти невероятно с третия. Само че това правителство няма да бъде стабилно, защото то ще обедини две мразещи се политически сили“, категоричен е Костадин Костадинов.

Сега на ход е държавният глава, който трябва да определи кога да връчи първият проучвателен мандат.

 

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.