Избори 2023

Илина Мутафчиева, ПП-ДБ: Правителство на малцинството е трудно, но не и невъзможно

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Няма промяна в нашата позиция. От самото начало органите на партиите имат решение, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ. Това, което направихме през изминалите седмици, е да седнем с ГЕРБ на една маса, да се опитаме да подходим по-рационално и да видим кои са важните законопроекти и за Плана за възстановяване и устойчивост, и за Еврозоната. Оттам нататък важното е приемането на бюджета, което отнема шест седмици, така че може да нямаме време.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Илина Мутафчиева от „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Избирателите са решили да е такова разпределението (на партиите в парламента – бел. ред.) и ние се съобразяваме с него.

„Не в една или две държави в ЕС има правителства на малцинството. Това е по-трудната формула за управление, защото ще се работи по по-консенсусни въпроси, но не е невъзможно“, подчерта Мутафчиева.

По думите ѝ дефицитът в бюджета за 2023 г. може да се свие до 3.6%, след като се изчистят някои „технически грешки“ като например включването на приходи от ПВУ, които не са предвидени в проектобюджета, представен от служебната власт. 

Ако махнем всички грешки в бюджета, ще се окаже, че бюджетният дефицит не е това, което се представя в момента.

Тя увери, че ПП-ДБ ще бъдат конструктивна опозиция и ще осигурят подкрепа в пленарна зала за законопроектите, за които е постигнато съгласие с ГЕРБ.

Ако ГЕРБ не излъчат кабинет с първия мандат, ние със сигурност ще постъпим отговорно и ще предложим състав на правителство“, подчерта Мутафчиева.

Според нея липса на време и политическа воля са осуетили гласуването на съдебната реформа в предходните парламенти.

„На хартия всички политически партии искат да се занимават с правосъдна реформа и да променят нещо, но в правна комисия реално тези проекти не влизат на дневен ред“, посочи депутатът от ПП-ДБ.

Целия разговор вижте във видеото.