Политика

Асен Василев: Ще търсим подкрепа за втория мандат от всички, включително от „Възраждане“

От Euronews България Euronews България

Преди началото на новата политическа седмица погледите са насочени към държавния глава, който трябва да определи кога ще връчи проучвателните мандати за съставяне на кабинет.

Първият ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ако този опит се окаже неуспешен, вторите са готови за разговори с всички политически сили, стана ясно от думите на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

„Ще разговаряме, ако дойде вторият мандат при нас, с абсолютно всички политически сили, включително с ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“, ИТН – с всички политически сили в парламента“, каза Василев.

„Ние много ясно сме заявили, че ако дойде втория мандат при нас, ще излъчим състав на кабинет с много ясни политики, които обяснихме много ясно и по време на предизборната кампания. Искаме България да е европейска държава и всички тези средства от бюджета да не стигат до малко на брой фирми и хора, а да стигат до всички. Вижда се, че това е напълно възможно и устойчиво във времето. Това ще е третата година, в която ще провеждаме такъв тип политика и ще имаме бюджетен дефицит от 3% или по-малко“, коментира още той.

По-рано днес Василев отново отправи критики към проектобюджета за 2023 г. на служебното правителство.

„Или прилагаме Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и слагаме и приходите, и разходите, или казваме - няма да получим приходите, съответно няма да направим разходите. Не можем да направим разходите, а да не получим приходите. Да направиш план, в който правиш всички разходи и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 млрд. лева, това не е нормален план на държавата“, каза той пред БНР, цитиран от БГНЕС.

„Заложените за тази година капиталови разходи са в размер над 10 млрд. лева. Ако приемем, че този бюджет влезе в сила от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка проект по проект каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да говорим за целесъобразност, да видим готовността“, посочи Василев.

Той категорично отхвърли теориите за фалирала държава:

„2021 и 2022 година завършихме с 3% дефицит. Тази година също ще бъде така. Дългът като процент от БВП - декември 2020 г., декември 2021 г. и декември 2022 г. - спада. България има третия най-нисък ръст на дълг в целия ЕС през миналата година. Когато направихме бюджетът да работи за всички граждани и фирми, имаме най-висок ръст на износа в целия ЕС, втория най-висок ръст на индустриалното производство в целия ЕС, икономически растеж от 3,9% по "Евростат", имаме широка социална програма и намаляване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на бедност, сега вече не е така. Можем да имаме европейска социална и нормална икономическа политика, която води до икономически ръст, която да бъде справедлива и при която не трябва да се вдигат данъците. От Европа получаваме средства, за да правим точно това“, отбеляза съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Василев подчерта, че данък „свръхпечалба“ при фирмите би бил наказание и ограбване за това, че някоя фирма се е справила добре. Според него такова решение трябва да се вземе след широка дискусия.

Във връзка с преговорите за съставяне на правителство той увери, че ПП-ДБ остават твърдо на позицията си да не подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС и с втория мандат ще предложат правителство с хора, които са и политици, и експерти, „които могат да свършат реално работата“.