Европа

Спорт по време на война: Женският футболен отбор на Мариупол тренира въпреки трудностите

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Пред празни трибуни в Киев футболистки с украински знамена се подготвят за мача на деня. Това е отборът на Мариупол. Тренират в украинската столица, но се надяват скоро да се върнат в пристанищния град.

Преди всеки мач те пеят химна и пазят минута мълчание за всички, които са загинали във войната.

Тази минута мълчание беше много тежка. През главата ми минаха образи на всички неща, които се случиха. Толкова бързо, бързо.. всички тези хора, как се криехме, бягахме, падахме на земята. Всички тези хора, които умираха.

Алина Кайдаловска

В момента отборът се състои от 27 футболистки. Най-младата е на 16 години, а най-възрастната - на 34. Всички споделят обща мечта. Да се завърнат в Мариупол - град, символ на украинската съпротива, а сега под руска окупация.

Преди руската инвазия отборът достига четвърто място във висшата лига на женските клубове. Войната променя всичко.

Все още се надявам, че отново ще играем на родния си стадион, в родния си град...

Полина Полухина, капитан на женския отбор на Мариупол

„Основната ни мотивация е, когато играем във всеки мач, всяка седмица, да показваме на хората на видео и във всички социални мрежи, че отборът на Мариупол съществува, че Мариупол е Украйна“, казва Карина Кулаковска, треньор на женския отбор на Мариупол.

В първите дни на войната президентът и треньорът на отбора напускат Мариупол и търсят сигурно убежище в България. През август миналата година се местят Киев, за да продължат тренировки. Въпреки войната и липсата на средства, тези жени са решени да играят.