Икономика

Зърнопроизводител: Трябваше да забраним украинския импорт, ЕС не помага достатъчно

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Беше задължително България да наложи тази забрана за вноса на украински стоки, които влизаха у нас. Понеже няколко страни – Полша, Унгария, Словакия, забраниха движението на тези стоки през тяхната територия, този поток от стоки щеше да бъде насочен насам, към Румъния и България. В момента обстановката от натиска на това зърно е доста тежка в страната. Ако не беше станало това нещо, щеше да се провали цялата следваща година и следваща реколта.“

Така Костадин Костадинов, бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, коментира вчерашното решение на Министерски съвет за спиране на вноса на храни от Украйна.

„По отношение на средствата, които ЕС предложи на петте страни – те са крайно недостатъчни. Загубите само от слънчоглед в нашата страна са около 800 милиона лева“, допълни той.

„Снощи до късно имаше онлайн среща между преговорна група на Министерски съвет с Европейската комисия. Предложили са нов пакет от мерки, които ще бъдат предложени на тези страни, като реално ограничават продуктите на четири, а не по дългия списък, който беше приет от държавата“, посочи Костадинов.

 

Предложението на ЕК, по първи данни, е за царевица, пшеница, слънчоглед и рапица. За другите стоки ще се наблюдава пазара и ще се решава впоследствие. Това още не е сигурно, след няколко дни ще има решение по този въпрос.

„Проблемът с меда и млечните продукти съществува от години. Това е един процес, който се натрупва през последните две-три години по отношение на зърнените стоки. По отношение на меда и млякото – това е от отдавна. Досега ЕК не обръщаше изобщо внимание на всички сигнали, които сме подавали“, каза още Костадин Костадинов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.