Европа

ЕК дава още 100 млн. евро за засегнатите от украинския внос

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия подготвя втори пакет в помощ на пострадалите фермери от вноса на украинско зърно в размер на 100 млн. евро. Първият бе от 56.3 млн. евро за България, Унгария и Полша. Това се случва в момент, когато Полша, Унгария, Словакия наложиха временна забрана на вноса на украинско зърно и други хранителни продукти, а на 19 април ги последва и България.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до 5-те засегнати страни - България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия, в което заявява, че е наясно с проблемите, причинени от нарасналия внос на някои украински земеделски продукти върху Общия пазар.

Дана Спинант – говорител на ЕК

За решаване на този проблем е необходим общ европейски подход. Председателят дава три предложения в тази насока – финансова помощ, превантивни мерки според търговските правила за някои категории зърно като пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, разследване за други чувствителни продукти.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис разисква тези въпроси с министрите на земеделието на 5-те засегнатите страни, добави Спинант.

Междувременно стана ясно, че се възобновяват инспекциите на кораби по постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за безопасен износ на зърно от украинските пристанища в Черно море, съобщи Ройтерс, като се позова на съобщение на украинския вицепремиер по въпросите на възстановяването на Украйна и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Според него, "проверките на корабите се възобновяват въпреки опитите на Руската федерация да наруши споразумението".

Руската агенция РИА "Новости" съобщи, че инспекциите вече са били възобновени след двудневни преговори, като се позова на съобщение от пресслужбата на координатора на ООН по сделката.