Политика

България налага временна забрана за внос на украински храни (Допълнена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

България налага временна забрана за внос на храни от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит и имат крайна дестинация други държави. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. 

"Принудени сме да приемем тази национална мярка, тъй отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства", заяви премиерът.

Става въпрос за над 20 стоки, сред които мека и твърда пшеница, пшенично брашно, семена от слънчоглед, слънчогледово масло, царевица, пчелен мед и пчелни продукти, сурово мляко, сухо мляко, орехи, лешници, яйца, птиче и свинско месо, овче и козе месо, ръж, ечемик, овесени ядки, елда, соя, вино, оцет, етилов алкохол, уточниха от правителствената информационна служба. 

„През последната година, противно на замисъла за т. нар. коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха у нас и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция продължи и дори се усили, което е напълно реално, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес. Ние не можем да допуснем това да се случи“, аргументира се Донев.

България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза, смята той.

"Разчитаме, че Брюксел ще ни чуе и ще разбере позициите на държавите членки България, Полша, Унгария и Словакия", каза Гълъб Донев. 

Решението ще влезе в сила от 24 април и ще продължи до 30 юни 2023 година, обяви министърът на земеделието Явор Гечев. По думите му, основният мотив за взетото решение е наличието у нас на земеделска продукция за няколко милиарда лева, която няма как да бъде реализирана, ако не бъдат взети мерки.

Подробности вижте в следващото видео: